Bu yiyecekler pişirildiğinde daha sağlıklıdır.
BURSA (İGFA) –Günlük hayatımızda tükettiğimiz bazı besinler çiğ olduklarında besleyici olurken, bazılarında ise içlerindeki besleyicilik yönlerini ortaya çıkarmak için ısıya ihtiyaç duyulabilir.
aynen Çağla Güngör; Brokoli, karnabahar ve Brüksel lahanasında bu sebzelere tat ve koku veren bir element olan ‘glucosinolat’ın pişirilmesi sonucunda antioksidan, antimikrobiyal ve antikanserojen etkiler sağladığını söyledi.
Güngör, içeriğindeki karotenin etkisiyle havucun çiğ haline göre pişirildiğinde daha besleyici olduğunu kaydetti.
Ispanağın içeriğindeki sarı nokta hastalığını (sarı nokta hastalığı) azaltan luteinin pişirildiğinde daha yüksek besin sağladığına dikkat çeken Dyt, şunları kaydetti: Çağla Güngör, “Ancak ham haldeki C vitamini pişmişe göre daha yüksek, bu nedenle ihtiyacınız olan her şey fonksiyonel sayılabilir. Domatesin içeriğindeki “likopen” maddesinin ısıl işlemle etkisi artar, özellikle erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu olabilir. Ancak mantar türlerinin toplam antioksidan oranlarının çiğ hallerine göre pişirme sonucunda daha yüksek değerlere ulaştığı da tespit edilmiştir.